Loading Laddar...
 

A-Moped klass 1 (EU-moped)

Moped klass 1 eller AM får köras i max 45 km/t. Du kör i trafiken och får inte använda cykelbanorna.

När utbildningen är klar får du ett körkort.
Det krävs att du fyller i ett körkortstillstånd och en hälsodeklaration.

Om du enbart söker för AM kommer ditt körkortstillstånd bara att gälla för det. Om du senare även vill ha övriga, krävs det att du då söker ett nytt körkortstillstånd.
I hälsodeklarationen finns ett syntest, det kan du göra hos oss på trafikskolan. Om du går regelbundet hos en optiker är det bäst att de gör ditt syntest.

Utbildningen leds av trafikskolans MC instruktörer med mångårig erfarenhet som trafiklärare .
Teoriutbildning är gemensam för både A-moped och klass 2. Den består av en 8 timmars heldagskurs som är lärarledd. 

Den teoretiska utbildningen består i att förstå och kunna trafikreglerna och vägmärkena i stadstrafik och på landsväg. Förstå hur människan ( sig själv och andra) kan fungera i trafiken och kunna redogöra för risker i olika situationer tex halt väglag, hastighet, alkohol, hur mopeden syns av andra mm. Mycket tyngd läggs på attityder om fart och trimning.

 

A-moped eleverna kör 4 stycken körlektioner (60min) uppdelat på två tillfällen. 
Denna lektionsplanering är ungefärlig. Vi anpassar oss efter dina förutsättningar.

Körtillfälle 1 kör du på en manöverbana. Där lär dig att manövrera mopeden i låg och hög fart. Du övar bromsteknik i både grus och asfalt. Om något av hjulen låser sig ska du kunna häva låsningen. Målet är att du ska kunna bromsa hårt och effektivt till stopp i 45 km/t. Vi kommer också att köra i ett villa område och tyngd läggs på att du ska se dig för innan du startar och svänger i korsningar. Du lär dig även hur du passerar rakt över en korsning med rätt hastighet och med goda avsökningsrutiner. Du kommer även att få se hur en bilförare ser dig.

Körtillfälle 2 körs i stadstrafik och du ska lära dig att anpassa din fart till olika risker som tex skymda situationer, cykelbanor, mm. Du får lära dig hur och varför det är viktigt att placera mopeden rätt i olika situationer. Du kommer även att få köra i cirkulationsplatser, trafikljuskorsningar och öva körfältsbyten. På landsvägskörningen kommer du att lära dig hur viktig din hastighetsanpassning är i olika situationer. Läraren lägger upp lektionen så du kommer att få se riskfyllda situationer i samband med felaktiga placeringar, hur du identifierar risker, och placerar dig på ett riskfritt sätt. Du kommer att få köra smal och krokig väg, stor landsväg med vägren, svänga höger och vänster.

Om du och din lärare tycker att det inte räcker med 4 körlektioner finns möjlighet att köra mer.

 

Anmäl dig här!