Loading Laddar...
 

Mopedutbildning

Vill du köra Moped klass 2 eller A-Moped?

Tänk på att du som ska ha Am/Klass 1 moped måste ha ett godkänt körkortstillstånd innan du börjar övningsköra.
För elever som ska ha Moped klass 2/Förarbevis behövs inget körkortstillstånd eftersom det inte är en körkortsbehörighet.
Du kan fylla i hälsodeklarationen på www.transportstyrelsen.se, synudersökningen kan vi utföra här på skolan och kostar 100 kr. Det kostar inte något att söka körkortstillstånd hos Transportstyrelsen 

Ansökan tar ca 1-2 veckor för Transportstyrelsen att handlägga.
När ansökan är godkänd får du ditt körkortstillstånd skickat till din bokföringsadress, det är giltigt i 5 år.

Moped klass 2 körs på cykelbanor där de finns annars körs dom på vägen. Du får köra i max 25 km/t.
När du är klar utfärdas ett förarbevis.

Moped klass 1 eller A-moped får köras i max 45 km/t.
Du kör i trafiken och får inte använda cykelbanorna. När utbildningen är klar får du ett körkort.
Det krävs att du fyller i ett körkortstillstånd och en hälsodeklaration. Dessa blanketter beställer du hos www.korkortsportalen.se
I hälsodeklarationen finns ett syntest, det kan du göra hos oss på trafikskolan. Om du går regelbundet hos en optiker är det bäst att dom gör ditt syntest.
Utbildningen leds av trafikskolans mc instruktörer med mångårig erfarenhet som trafiklärare.

Teoriutbildning
är gemensam för både A-moped och klass 2. Den består av 7  timmars (med luchpaus och raster) intensivutbildning som är lärarledd. Läraren kommer att ge dig läxor och tester och tydliga hänvisningar till vad du ska plugga. Om du tycker att det är svårt att läsa eller att du behöver ha extra stöd så berätta det för oss så vi kan hjälpa dig.
Den teoretiska utbildningen består i att förstå och kunna trafikreglerna och vägmärkena i stadstrafik och på landsväg. Förstå hur människan ( sig själv och andra) kan fungera i trafiken och kunna redogöra för risker i olika situationer tex halt väglag, hastighet, alkohol, hur mopeden syns av andra mm. Mycket tyngd läggs på attityder om fart och trimning.

Moped klass 2
När du pluggat klart finns det övningsskrivningar hos oss på trafikskolan där kunskaperna testas. Dessa skrivningar skrivs tills de är godkända.

Examination för moped klass 2
Det slutgiltiga provet sker på trafikskolan när eleven anser att den har tillräckliga kunskaper och har fyllt 15 år.
Provet består av 35 frågor och 28 ska vara rätt av dem för att eleven ska bli godkänd. Mopedkursens examinator godkänner eleven.
När körningen och teorin är godkända rapporterar examinatorn in eleven som godkänd till trafikverket.

A-moped
När du pluggar skriver du vägmärkestest och två pärmar. Sedan testar du dina kunskaper på våra datortest tills du når godkänt resultat.
Då beställer trafikskolan ett teoriprov på trafikverket. Det består av 70 frågor och 52 måste vara rätt besvarade för att eleven ska bli godkänd. Provet skrivs på trafikverket på Hisingen eller i Mölndal. Du måste ha fyllt 15 år när du skriver provet.

Examination för A- moped
När trafikskolans examinator rapporterat in till transportstyrelsen att körningen är färdig och transportstyrelsen ser att teoriprovet är klart skickas körkortet ut till dig.

Körlektioner
Denna lektionsplanering är ungefärlig. Vi anpassar oss efter dina förutsättningar.

Moped klass 2 kör 3 stycken körlektioner. De är 55 minuter långa.
De först 2 lektionerna kör du på en manöverbana. Du lär dig att manövrera mopeden i låg fart och i 25 km/t. Du lär dig bromsteknik, ni övar på både grus och asfalt. Målet är att du kan häva en låsning och bromsa hårt och effektivt i 25 km/t.
Den sista körlektionen körs i trafiken med radio så att läraren kan samtala med dig.
Din lärare kör bakom dig på en moped eller motorcykel.
Målet för denna körlektion är att du ska få lära dig var farorna finns och kan anpassa farten efter situationen. Du kommer bla. att lära dig hur en korsning söks av med blicken, vid vilka tillfällen lagen kräver att du ska blinka, hur en korsningpasseras när mopeden körs på en cykelbana.
Om du och din lärare bedömer att ni inte blir klara på de 3 timmarna kommer du att få sätta in extralektioner.

A-moped eleverna kör 4 stycken körlektioner. De är 55 minuter långa.

Lektion 1  kör du på en manöverbana. Där lär dig att manövrera mopeden i låg och hög fart. Du övar bromsteknik i både grus och asfalt. Om något av hjulen låser sig ska du kunna häva låsningen. Målet är att du ska kunna bromsa hårt och effektivt till stopp i 45 km/t.
När du kör de 3 sista lektionerna är ni ute i trafiken och din lärare åker bakom dig på moped eller mc. Läraren pratar med dig via radio.

Lektion 2 körs i ett villa område och tyngd läggs på att du ska se dig för innan du startar och svänger i korsningar. Du lär dig även hur du passerar rakt över en korsning med rätt hastighet och med goda avsökningsrutiner. Du kommer även att få se hur en bilförare ser dig.

Lektion 3 körs i stadstrafik och du ska lära dig att anpassa din fart till olika risker som tex skymda situationer, cykelbanor, mm. Du får lära dig hur och varför det är viktigt att placera mopeden rätt i olika situationer. Du kommer även att få köra i cirkulationsplatser, trafikljuskorsningar och öva körfältsbyten.

Lektion 4 körs på landsvägen och där lär du dig hur viktig din hastighetsanpassning är i olika situationer. Läraren lägger upp lektionen så du kommer att få se riskfyllda situationer i samband med felaktiga placeringar, hur du identifierar risker, och placerar dig på ett riskfritt sätt. Du kommer att få köra smal och krokig väg, stor landsväg med vägren, svänga höger och vänster.
Om du och din lärare tycker att det inte räcker med 4 körlektioner finns möjlighet att köra mer.

Anmäl dig här!